30 Haziran 2014 Pazartesi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Sait Faik Abasıyanık

"Nereden gelirse gelsin dağlardan, kuşlardan, denizden, insandan, hayvandan,ottan, böcekten, çiçekten. Gelsin de nereden gelirse gelsin! Bir hişt sesi gelmedi mi fena. Geldikten sonra yaşasın çiçekler, böcekler, insanoğulları.
Hişt hişt!
Hişt hişt!
Hişt hişt!"

Sait Faik Abasıyanık'ın hikaye kahramanları
Hepimizin üzerinde çok emeği olan Edebiyat öğretmenimiz Perihan Ergun'u lise arkadaşlarımızla Burgazada'da ziyaret ettik. 

45 yıl sonra Perihan Ergun ve öğrencilerileri
Burgaz'a gidince hikayelerini çok sevdiğim Sait Faik Abasıyanık'ın Müzesine de gittik. Bu Müze'ye daha önce de gelmiştim fakat onarımdaydı, içeri girememiştim. Müze 4 yıl süren bir onarımdan sonra  2013 yılında ziyarete açılmış. 

Müze girişi
Hişt hişt

"Bir insanı sevmekle başlar herşey.. "
Sait Faik Abasıyanık (1906-1954) öğrenim hayatından sonra "yazı yazmayı iş saydığı için başka iş yapmamaya karar vermiş" ve hikayeciliği meslek edinmiş.

Eserlerinde bireyin toplum içindeki sorunlarını irdeleyen yazar, şehirli alt sınıfın hayatlarını yazmış, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatmış. İnsanların yaşama biçimlerini , isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek insanı ele almış.
Sait Faik ve arabacılar
Soldan Efser Berk, Sait Faik Abasıyanık,Münevver Andaç, Peride Celal ve Nazım Hikmet       (Foto:Vedat Günyol)


Yemek Odası
Babasının 1939 yılında ölümünden sonra, onun bıraktığı gelirle annesinin Burgaz adasındaki evinde yaşamış ve 47 yaşında vefat etmiş. 

Yatak odası

Çalışma masası

Okuyucusu
Annesinin 1963 yılında ölümünden sonra  Burgaz adasındaki ev müze haline getirilmiş.

Nüfus



Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Havuz Başı, Son Kuşlar, Alemdağ'da Var Bir Yılan, Az Şekerli, Tüneldeki Çocuk, Mahkeme Kapısı, Havada Bulut, Kumpanya, Kayıp Aranıyor, Medarı Maişet Motoru, Birtakım İnsanlar...

Müzeden bakış
Doküman odası
Bahçe'de Sait Faik'e mektuplar
Bahçede asılı mektuplar
Müze ücretsiz geziliyor. web sitelerinde (saitfaikmuzesi.org/ ) yaz aylarında Pazartesi ve Salı günleri kapalı olduğu yazıyor. Burgazada'ya gittiğinizde bu usta Türk hikayecisinin evini ziyaret edin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder