25 Haziran 2014 Çarşamba

Balkanlar Gezisi 5. Gün (22-29 Ağustos 2010)

5. Gün (Perşembe) Ohrid-St.Naum-Resne-Manastır (Makedonya)  


Tur süresince ilk defa bavul toplamadan yola çıkıyoruz, bu gece de Struga'da kalacağız. Bölgenin en önemli azizlerinden olan St.Naum Manastırını ziyaret ediyoruz. Aynı dönemde ve aynı bölgede Anadolu bektaşi erenlerinden Sarı Saltuk’ta İslamiyeti ve Bektaşliği yaymaya çalıştığından Müslüman halk da burayı Sarı Saltuk Türbesi olarak ziyaret ediyormuş. St. Naum bu manastırı 16 y.y. sonunda inşa etmiş. Burada özellikle zihinsel problemi olan hastalara şifa dağıtıyormuş. Manastırın içinde St.Naum'un mezarı da bulunan bir de kilise var.

St Naum
St. Naum



St. Naum ve St. Clement, Kiril alfabesini bulan ve Slav birer aziz olan St. Kiril ve St. Metodius'un öğrencileriymiş. St. Kiril'in bulduğu Kiril alfabesini tüm Balkanlara yayanlar ise St. Naum ve St. Clementmiş.

St. Naum

Manastır'dan Göl Manzarası
Buradan motorlar ile gölde geziler yapılıyormuş, bizim o kadar vaktimiz yok, bu güzel yerde oturup kahvelerimizi içtik.
Drin Nehri Ohrid Gölüne akıyor

Manastıra giderken yol üzerindeki Resne'ye uğruyoruz. Resne'de İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerinden olan  ve Türk Yunan Savaşındaki  başarıları ile tanınan Arnavut Resne'li Niyazi'nin (1873-1913) yaptırdığı sarayı ziyaret ediyoruz.

Resneli Niyazi Sarayı
internet

Nihayet Manastır (Bitola). Rumeli Vilayetinin bu önemli şehri, 1382 yılından 1912 yılında yapılan Balkan Savaşlarına kadar 530 yıl Osmanlı idaresinde kalmış.  İlk önce Atatürk'ün mezun olduğu Askeri İdadi'yi ve Atatürk Müzesini ziyaret ettik. Şimdi müze olarak kullanılan binanın 2. katında Atatürk için bir salon ayrılmış. Burada Atatürk'e ait fotoğraflar ve eşyalar sergilenmekte, Mustafa Kemal (1896-1898) yıllarında bu okulda okumuş, 15 yaşlarında genç bir öğrenci olarak bu binanın sınıflarında, koridorlarında ve merdivenlerinde koştururken bir ulusun kaderini belirleyeceğini bilebilirmiydi? 

Manastır Askeri İdadisi

Ata'ya sevgi ve minnet
Atatürk'ün yazdığı eserler
Müzede Atatürk'ün kavuşamadığı sevdiği Eleni Karinte'nin yazdığı mektup da sergileniyor. Eleni'nin evi de Askeri İdadi'nin bulunduğu sokağın biraz ilerisinde.
Eleni'nin evi
Çarşı
Cami ve kilise
Yeni Camii (1558-59)
Önde Yeni Camii, biraz ilerde İshakiye Camii
İshakiye Camii (1506)
Saat Kulesi (16.yy)
Saat Kulesi
Manastırın ortasında var bir havuz
Struga'da Drin Nehri kıyısında dinlenme








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder