21 Mayıs 2019 Salı

(4.Gün-Paris) Paris-Bremen-Hamburg Gezisi (10.04.2019-20.04.2019)

4.Gün (13.04.2019) Cumartesi

Sabah erkenden yola çıktık yine, bu gün ikinci müze günümüz. Metro ile Hotel de Ville durağında indik.
Hotel de Ville (Belediye Binası)

Seine nehri ortasında bir ada olan İle de la Cite Paris'in en eski yerleşim yeri. Bu tarihi ada üzerinde ihtişamlı gotik şaheser Notre Dame katedrali ve yine bir diğer gotik şaheser olan Sainte Chapelle yer alıyor.

Biz ilk önce Sainte Chappel'e gittik...Kilise İsa'nın Dikenli Tacını saklamak için 1248 yılında yapılmış. Kilisenin vitrayları çok çok güzel. Kapıdan girince sarmal bir merdivenle üst şapele çıkılıyor. Üst şapel kral ve ailesinin kullanımına ayrılmış, alt şapel ise hizmetliler ve asil olmayanların dua yerleri. Üst şapeldeki pencereler eski ve yeni ahit'ten sahneler içeren resimli bir İncil olarak yapılmış.














Notre Dame Paris'in sembolü, 1163 yılında Papa III. Alexander tarafından temeli atılan yapı 1330 civarında bitirilmiş.1789 Fransız Devrimi sırasında çok hasar alan yapının yıkılması düşünülmüş ancak Victor Hugo'nun 1789 yılında yayınlanan eseri Notre Dame'in Kamburu romanından sonra halkın yapıya ilgi göstermesi sonucu restore edilmiş.

Binanın önüne geldiğimizde içeriye girmek için çok uzun bir kuyruk vardı, geçen gelişimizde içeriye girdiğimiz için beklemeyelim dedik etrafını dolaşıp bir kaç fotoğraf çekip yolumuza devam ettik. Nereden bilebilirdik ki 2 gün sonra 850 yıllık bu muhteşem yapı 
cayır cayır yanacak. Renovasyon çalışması sırasında çatısı tutuşmuş ve ancak 8,5 saat sonra söndürülebilmiş. Biz akşam otele gelince TV de gördük canlı yayın yaptılar, bir daha da yanmış halini görmek için gitmedik. Yazık, çok yazık...






Yürüyerek geçen gelişimizde kapalı olan Picasso Müze'ye gidiyoruz. Picasso'nun çeşitli dönemlerine ait resim ve heykelleri Marais bölgesinde 17.yy dan kalma Hotel Sale'de sergilenmekte...



















Paris'in modern sanatlar merkezi Pompidou Centre'e geldik. 1977 yılında açılan bu bina içi dışına çıkmış diye  adlandırılıyor, merdivenler, asansörler, havalandırma ve su boruları gibi bir binanın alt yapısını oluşturan bütün unsurlar dışarıya yerleştirilmiş.Bizim müze kart ile girilebilen alanlar belirli...binanın dışındaki yürüyen merdiven ile en üst kattaki seyir terasına çıktık, fotoğraf çektik...kart ile görülebilen bir sergi alanı daha vardı fakat çok yorgun olduğumuz için artık müze yeter dedik.




Bu gün de çok yorucu bir gündü...2012 yılında geldiğimizde de 2 günlük müze pass almış fakat daha çok müze gezebilmiştik, yaşlanmışız.



5.gün için tık tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder