9 Temmuz 2013 Salı

Paris Gezisi 6. Gün (03-09.10.2012)




08.10.2012 Pazartesi

Bu gün hava yağışlı, şemsiye ve yağmurluklarımızla yola çıktık. İlk önce Quartıer Latin bölgesindeki Pantheon'a gidiyoruz. Burası XV Louis tarafından yaptırılmış, 1764'de başlayan çalışmalar 1790 yılında tamamlanmış. Biz gene sabahın köründe geldiğimiz ve burası saat 10.00'da açıldığı için beklemek zorunda kaldık. Bu arada hava yağışlı ve soğuk olduğu için Pantheon'un karşısındaki tarihi binaya girdik, burası Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesiymiş. Sabah öğrenciler derse geliyorlar, binanın güzel heykellerle süslü bir avlusu var, biraz orada oyalandıktan sonra Pantheon açıldı. (8.50 € 1 kişi)
Bu arada dünkü fotoğraf makinamı düşürme olayından sonra makinam herşeyi karanlık çekmeye başladı, bir de hava kapalı, güneş olmayınca resimler de kötü çıktı. Bazı fotoğraflarda yağmur izleri bile var.



Fizikçi Leon Foucault  1851'de bu yapının kubbesinden aşağıya sarkıttığı 67 metrelik bir sarkaç ile Dünya'nın kendi çevresinde döndüğünü ispatlamış, sarkaç halen görevini yapmaya devam ediyor. Tabandaki yuvarlak saat ve günleri gösteren platformun üstünde sarı kalp şeklindeki şekil kubbeye bağlı bir ip vasıtasıyla sarkıyor.




Pantheon'un kriptasında birçok ünlü Fransızın mezarları bulunmakta.

Kriptanın koridorları
Voltaire'in heykeli ve mezarı


Bu bölümde Victor Hugo,Emile Zola ve Alexandre Dumas'ın mezarları var.
Pıerre ve Marie Curie


Hukuk Fakultesi


Bu binanın özellikle kripta bölümü içime sıkıntı verdi. Neyse çıktık. Jardin du Luxemburg'a geldik. Burası çok güzel bir bahçe fakat yağmur nedeniyle biz bir şey anlayamadık. Her yer ıslak olduğu için oturamadık.


Palais du Luxemburg (1631 yılında inşa edilen bu sarayda halen Fransız Senatosu bulunmakta)

St Sulpice Kilisesi
St Sulpice Kilisesinden vitray

St Sulpice Meydanında Dört Piskopos Çeşmesi (1844)
St Germain des Pres (Paris'in en eski kilisesi 542 tarihli bazilika ile başlar, 11.yy.'da son şekli)
St Germain des Pres Kilise Vitray
Bu bölgeden tekrar Quartier Latin bölgesine yürüdük. Sorbonne Üniversitesi ve meşhur Fransız okulu College de France bu bölgede. Bu okullar ve öğrencileri bu bölgeyi çok canlı bir hale getirmiş. Ayıca bu bölge 1871 Paris Komünü'nün merkezi olmuş ve Mayıs 1968 öğrenci hareketlerine ev sahipliği yapmış.

SorbonneBinaları
Öğrenciler ve Kitapçılar







St Severin Kilisesi


Les Halles'e, geçen gelişimizde görmediğimiz Igor Stravinsky Meydanına geldik Burası Pompidou Centre'in hemen yanında yer alan Paris'in ilk modern çeşmesi. 16  hareketli heykelden havuza su fışkırtılmakta. Bu meydanda ayrıca modern müzik çalışmalarına öncülük eden bir araştırma merkezi de bulunmakta. Paris'de tarihi çeşmeleri gördükten sonra biraz garip geldi bu çeşme. Ama bu da değişik, neşeli bir çeşme.





Evlerin çatıları arasındaki yüksek duvarlar yangına karşı yapılmış, yan evlere yangın geçmesin diye.







Buradan yürüyerek  Gare de L'est' e geldik. Gara yaklaşırken zenci nüfus belirgin şekilde arttı.



Gare de L'est  istasyonundan metroya binerek otele döndük. Bu günü de böyle bitirdik. Yağmur peşimiz hiç bırakmadı, bütün gün yağdı, dolaştığımız bazı kiliselerin dışardan fotoğraflarını çekemedim. Ancak kendimizi kilisenin içine attık çoğu kere. Bu gece Paris'de son gecemiz, yarın yolculuk var.


7.gün için tık tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder