27 Eylül 2013 Cuma

Berlin Gezisi 7. Gün (15-23 Ağustos 2013)


Berlin Zoo
Berlin 7. Gün

Bu gün Berlin Hayvanat Bahçesine gideceğiz. Bunun için yine erkenden kalkarak yollara düştük. Hemen her sabah önünden geçtiğimiz Checkpoint Charlie'ye geldik. Buradaki Einstein Kaffee'nin hikayesi şöyleymiş; bu bina önceleri dönemin önemli aristokratlarının, entellektüellerinin toplandığı, zengin Yahudi banker bir aileye ev sahipliği yapmış.  Hitler zamanında Nazi bürosu haline dönüştürülmüş. Binanın bulunduğu Friedrichstrasse boyunca Nazi örgütlenmesine ait binalar, Gestepo ve SS karargahları varmış  Bu nedenle, 2. Dünya Savaşı sırasında bu cadde yoğun bir şekilde bombalanmış ve neredeyse ayakta hiç bina kalmamış. Kahvenin bulunduğu bina nasılsa yıkılmamış. Savaş sonrasında  da önünden Duvar'ın geçmesiyle  Doğu ile Batı Berlin arasında kalmış, 1978 yılına kadar kullanılmamış, bu tarihten sonra Einstein Kaffee adıyla hizmet vermeye başlamış. Tam önünden Berlin duvarını belirtir çift tuğlalı yer işareti geçiyor.


Checkpoint Charlie kulubesi törenle kaldırılıyor

Duvar, Checkpoint Charlie ve Batıda kalan Einstein Kaffee binası
Leipzieger Platz
Bizim Berlin'de bulunduğumuz Ağustos 2013 tarihinde Eylül'de yapılacak genel seçimler ile ilgili parti çalışmaları vardı. Seçimlere bir aydan az bir süre kalmış olmasına rağmen sokaklarda gördüğümüz bütün etkinlik etrafı kirletmeyen bir kaç ufak pankart ve aşağıdaki şekilde tanıtıcı broşür, bildiri vs dağıtma faaliyetiydi. Alman TV kanallarında bağırıp çağırarak kendini paralayan, alanlarda mitingler yapan tek bir siyasi görmedik. Bu arada bizim kaldığımız otel civarındaki sokak lamba direklerine çokça resmi asılı olan SPD adayı Cansel Kızıltepe'nin seçimi kazandığını seçim sonrası öğrendik.

Seçim telaşı

Seçim propagandası Türk aday Cansel Kızıltepe
Potsdamer Platz savaş öncesi Avrupa'nın en işlek meydanıymış ancak savaş sonrası tarafsız bölge olmuş ve tüm canlılığını yitirmiş. Şimdi tekrar eski hareketli günlerine dönmüş. Hem dev binaları ile iş merkezi hem de eğlence yerleri ile yaşam alanı olmuş. Biz de otelimiz  buraya yakın olduğu için gündüz gece buradan geçtik.

Potsdamer Platz Bahnhof girişlerinden birisi
Potsdamer Platz'da binalar binalar
Potsdamer Platz'da Avrupa'nın ilk trafik ışığı (yeniden yapım)
 
Tiyatro-Sinema


Ünlü sinemacılar arasında bir Türk Fatih Akın (caddeye adları çakılmış)
 

Nejat incelemede
Asansör de manzaralıymış
Cafe'ler hep dolu
Biraz da leylak rengi olsun
Cam çatı
Potsdamer  Platz  Bahnhof girişi
Kıvrımlı cephesi ile Gasag Binası (Shellhaus) (1930)
Bisikletin kuyruğu minik bisikletli
Büyükelçiliğimiz
Büyükelçilik bahçesinde kuşlar
Otobüs duraklarındaki zaman çizelgesi (Tam saatinde geliyor)
Zaman çizelgesinin arkasında fiyat çizelgesi
Otobüs Durağı
Berlin Hayvanat Bahçesi Almanya'nın en eski (1884) hayvanat bahçesiymiş. (13 € 1 kişi) 35 hektar genişliğindeymiş.15.000 hayvan, 1462 çeşit varmış. Bakımlı, temiz, çimen ve çiçekler içinde. En ufak bir koku duymadık. Havanın da güzel olmasıyla herkes çocuklarını getirmiş. Filler, zürafalar, gergedanlar, kuşlar, maymunlar, aslanlar, keçiler, penguşlar daha sayamadığım pek çok hayvan. Biz panda Bao Bao'yu da göreceğimizi zannederek epeyi bir bulmak için uğraştık fakat maalesef ölmüş. Bu hayvanları doğal ortamlarından kopartıp buraya hayvanat bahçesine kapatmak zalimlik değil mi? İnsan egoist yaratık.


Hayvanat Bahçesi bilet sırası
Hayvanat Bahçesi önü















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder