16 Eylül 2014 Salı

Yunanistan Gezisi (Atina 3) (17-24 Ağustos 2014)


Atina (Athina)

22 Ağustos 2014  (Cuma)

Sabah gene erkenden kahvaltımızı otelde yaparak Omonia Meydanına (Barış Meydanı) yürüyerek geldik. Burası Atina'nın büyük meydanlarından..Kafeler, restoranlar ve iş yerleri var. Ancak biz çok erken geldiğimiz için pek bir şey anlamadık. Rehberimiz panaromik tur sırasında burada özellikle gece saatlerinde dolaşmanın güvenlik bakımından sorunlu olabileceğini söyledi. Ben onun yalancısıyım.
 
Omonia Meydanı

Meydanın yakınlarındaki et ve balık kapalı pazarını görmeye gidiyoruz. Sabah erken ve dükkan sahipleri mallarını dükkan önlerine çıkartarak satışa hazır hale getiriyorlar. Bizi de erken davranan müşteri sanarak "buyrun buyrun" yapıyorlar. Sanırım bütün Atina'nın et ve balık ihtiyacı buradan karşılanıyor. Hele deniz ürünleri gerçekten çok zengin ve görülmeye değer. Fiyatları TL'ye çevirince pahalı gibi...

Kapalı market girişindeki kahve dükkanı
Buyrun
Sabah sohbeti ve hazırlığı
Balıklar, kalamarlar bol
Kalamarlar, ahtapotlar, karidesler
Midyeler
Balıklar
Denizden babam çıksa yerim diyenlere
Sokaklarda eski avizeleri değerlendirelim
 Keramikos Arkeolojik Bölgesi, Monastiraki Meydanına yaklaşık 1 km. uzaklıkta, bölge adını, buradaki kil yataklarında çalışan çömlekçilerden almış. İÖ 478'den kalma buluntuların  yer aldığı bölgede bir de küçük müze var. (giriş ücretli, kombine biletle girilir) (gidilmese de olur bir bölge, bu müzedeki buluntuların ağa babaları Ulusal Müzede)

Keramikos Arkeolojik Bölgesi
Keramikos Müze'den




Hemen Monastiraki Meydanı yakınındaki Roma Agorası (giriş ücretli, kombine biletle giriliyor) girişinde  İS 1.yy.'da yapılan binanın gösterişli kapısı görülmekte, ben buradaki Rüzgar Kulesini merak ediyordum. İÖ 1 yy.'da yapılan kulede bir su saati ve rüzgargülü varmış, 8 yüzlü kulenin her bir yüzünde o yönden esen rüzgarı gösteren güzel bir friz yer almaktaymış. Saat yukarıdan Akropolisten gelen su ile çalışıyormuş. Fakat kuleyi göremedik çünkü restorasyon yapıldığı için etrafı perde ile kapatılmıştı. Restorasyonda  çalışanların dinlediği güzel Yunan ezgileri eşliğinde burada gölge bir yer  bulup biraz soluklandık. Hava çok sıcak.

Ayrıca Agora'da şehrin ayakta kalan camilerinden birisi var fakat o da restore edildiği ve etrafı kapalı olduğu için göremedik. Turistin kaderi bu, uzaklardan gelip göremeden dönmek.
Roma Agora girişi


Rüzgar Kulesi etrafı kapalı
Rüzgar Kulesi (internet)
Roma Agora'da camii restorasyonda
Likavittos Dağı  (feniküler veya yaya ulaşılabilir) (Atina'nın en yüksek noktası, biz çıkmadık)
Öğlen oldu ve sıcak iyicene bastırdı, biz yine müzeye sığınıyoruz. Bu defa Ulusal Arkeoloji Müzesi (giriş ücretli 7 €, kombine bilet geçmiyor) Bu müze 7.000 yıllık Yunan tarihini kapsıyor ve çok zengin. Müzeyi dolaşmak bizim 3 saatimizi aldı. Gene de her bölümü tam dolaştık denemez. Tam her eseri inceleyerek dolaşmak için bir kaç gün gerekir. Burada fotoğraf çekmek serbestti. Atina'ya giderseniz bu müzeyi mutlaka ziyaret edin, müzeden verilen plana uyarak dolaşın. Yunan toprakları gerçekten de büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış.

Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi


Toplantı var galiba



Terlik ile vurmaya hazırlanan Afrodit'i kandırmaya çalışan Pan ve koruyucu melek (İÖ 100)
Mask

Denizden çıkarılan Artemision Jokeyi
Dans








Altın taç
Altın kemerler
Mısır'dan gelenler
Poseidon veya Zeus (İÖ 460)
Altın Agamemnon Maskesi

Altın objeler
Kiklad heykeli (İÖ 2300-2800)
Müze çıkışı gördüğümüz eserlerin sayısı ve güzelliği karşısında epeyi bir yorgun ama mutlu kendimize serbest zaman verdik. Artık program yok.

Atina antik bir şehir ve tarih meraklıları için bir hazine.Yarın sabah Kalambaka'ya yolculuk var.

Atina'da 3 gece kaldığımız Zafolia Hotel



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder