27 Ocak 2014 Pazartesi

Vefa Bozacısı

Kadınlar Pazarı'na gittiğimiz gün  Vefa'daki Vefa Bozacısı'na da uğradık. Çocukluğumda kış gecelerinde sokaktan "boza boza" diye seslenerek bozacılar geçerdi, bizim alıp içtiğimizi hiç hatırlamıyorum. Ancak, küçükken Vefa taraflarına boza içmek için gittiğimizi ve benim hiç sevmediğim için içmediğimi, sadece boza eşlikçisi leblebileri yediğimi hatırlıyorum. Sonraki boza içme girişimlerimde de boza pek  hoşuma gitmemişti. Şimdilerde de bazı kış akşamları sokaktan"boza" sesleri geliyor ama nasıl satıldığını bilmiyorum.

(Kapının eşiği nasıl aşınmış)

1870 yılında Arnavutluk'tan İstanbul'a gelip yerleşen Hacı Sadık Bey,  bu günkü haliyle sevilen koyu kıvamlı ve hafif ekşi lezzetli Vefa Bozası'nı imal etmiş ve 1876 yılı Eylül ayında Vefa Bozacısı adı ile bozacılığı hem bir meslek hem de bir marka haline getirmiş. 138 yıllık Vefa Bozacısında ailenin dördüncü nesli üretime devam ediyormuş.


Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretiliyormuş. Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri varmış. Boza, mayalanması sırasında laktik asit ürettiğinden hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahipmiş.

Vefa Bozacısı, Vefa Lisesi'nin hemen yakınındaki ara sokakta güzel bir binada hizmet veriyor. Tam karşısında sarı leblebi satan bir dükkan var, biz almadık ama içerde boza içenlerin çoğunun sarı leblebileri ile geldiklerini gördük. Dükkan büyük değil, oturacak yer zaman zaman sorun olabiliyor fakat bozayı içen gittiği için hemen yer açılıyor. 

(Atatürk'ün kullandığı bardak duvarda sergileniyor.)
Ben bir bardak, Nejat iki bardak boza içtik. Bu defa hoşuma gitti, galiba yaş ilerleyince bir çok  şeyde olduğu gibi içecek beğenileri de değişiyor. (Bir bardak 3 TL.) 

(İnternetten)
Yurt dışında pastaneler, kafeler, mağazalar övünerek ne kadar eski müesseseler olduklarını ilan ediyorlar ve hakları olan  ilgiyi de görüyorlar. Bizim Ülkemizde çok az sayıda olan Vefa Bozacısı, Hacı Bekir Şekercisi, Kurukahveci Mehmet Efendi gibi 100-200 yıllık kurumların kaybolmadan yaşaması için herkesin üstüne düşeni yapması gerekir diye düşünüyorum. Ümit ederim hepsi daha nice seneler güzel tatlarla insanlara keyif vermeye devam ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder