22 Ocak 2014 Çarşamba

Türkiye İş Bankası Müzesi



Çalışırken iş yerimin Karaköy'de olması nedeniyle hemen her gün öğle tatillerinde Eminönü'ne yürür, bazı alış verişlerimi buradan yapardım. Önünden kaç kere geçtiğim fakat içeriye girip gezemediğim  İş Bankası Müzesini bu defa eşimle ziyaret ettik. 2007 yılında açılan müze Bankanın Yenicami Şubesinin tarihi binasında yer alıyor.


Türkiye İş Bankası, Türkiye Cumhuriyet'inin ilk bankası olarak Atatürk'ün emri ile 26 Ağustos 1924 tarihinde Ankara Ulus'ta kurulmuş. 

Müzede İş Bankası'na ait  iktisadi, sosyal ve kurumsal veriler bir araya getirilmiş, korunmuş ve toplumsal paylaşıma açılmış. Müzeninin kurulduğu bina, 1890 yılında inşa edilerek Ekim 1892 tarihinde Postahane binası olarak hizmet vermeye başlamış. 1927 yılında İş Bankasına devredilen bina ilk önce İstanbul Şubesi olmuş, 1950'li yıllarda ise Yenicami Şubesi adını almış. 2004 yılına kadar banka şubesi olarak kullanılan binanın, 2005 yılında Türkiye İş Bankası Müzesi olması için çalışmalara başlanmış ve Kasım 2007'de açılmış. Binanın banka şubesi olarak kullanılmaya başlandığı dönemlerdeki orijinal yapısına ait sabit mobilyalar ve detaylar olduğu gibi muhafaza edilmiş, Bodrum katta bulunan Ana Kasa ve Kiralık Kasa Daireleri sergilemeye açılmak üzere düzenlenmiş, Binanın giriş katı ise, banka şubesi kullanımına tamamen sadık kalınarak bankoları ve kasalarıyla sergi alanı olarak tasarlanmış.

Üst kattan Banka Şubesine bakış
Üst katta salonların açıldığı koridorda eski Yönetim Kurulu Üyleri ve Genel Müdürlerin yağlı boya resimleri asılı
Ahşap
Üst kattan Banka Şubesine bakış

Yönetim Kurulu Üyeleri
      
Mahmut Celal Bey'e kuruluş için verilen vekaletname
  
Hisse Senedi

İlk Genel Müdürlük Binası Ankara Ulus (1924-1925)
Genel Müdürlük Binası İlk Levha
Gazi Mustafa Kemal imzalı Günlük Kasa Defteri
İş Bankası yayınları (1959)
İş Bankası Mührü
Benim de İş Bankası metal renkli kumbaram vardı

Brifing
Şube




İş Bankalılar
Sayılar sayılar
Ana Kasa
Ana Kasadan
Müşteri kasaları
Müşterilerin kasa kullanma odacıkları
Bankamatik ilk defa 31.12.1987 tarihinde Yenişehir Şubesine konulmuş.

Fotokopi makinası

Hard Disc IBM 2.5 GB  1986-1999 çalışmış


Bina girişi-çıkışı
Yolunuz Eminönü'ne düştüğünde tarihi binadaki bu Cumhuriyet ile yaşıt Bankanın Müzesini gezin. Sergilenenler ile Cumhuriyetin zor yıllarından bu güne bir Bankanın yolculuğu anlatılıyor. Emek verenler sağolsunlar.

Müze Bilgileri:

Türkiye İş Bankası Müzesi
Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi No 2
Bahçekapı-Eminönü

Müze Ücretsizdir.
Pazartesi günleri kapalıdır.
10.00-18.00 açık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder